Az FC Barcelona tulajdonosai a klub pártoló tagjai vagyis “socio”-i, ők azok, akik bele tudnak szólni a klub döntéseibe, szavazati joguk van és más előnyöket élvezhetnek. Ebbe a körbe azonban nem egyszerű bekerülni, főleg nem Magyarországról, hiszen

  • vagy korábban két évig már folyamatosan sociónak kellett lenni,
  • vagy 15 év alattinak kell lenni a jelentkezőnek,
  • vagy egy családtagjának kell sociónak lennie.

Aki mégis socio szeretne lenni és a fenti kritériumokat nem tudja teljesíteni, annak eddig egy ún. “Commitment Card”-ot kellett kiváltania és fizetnie az évi ~150€-s díját 3 évig folyamatosan.

Ezt a lehetőséget bővítette ki gyakorlatilag a klub a közelmúltban: most már 3 évnyi folyamatos Penya-tagság is elegendő a socióvá váláshoz, vagyis a Penya Blaugrana Budapest teljes jogú tagjaként, ha szeretnél, a klub pártoló tagja lehetsz 3 év után és szavazhatsz például a közgyűléseken és az elnökválasztásokon. És akkor alább a részletek:

Így néz ki 2020-ban a Pártoló tagsági kártya

Mit kell tudni erről? Mikor van meg a 3 évnyi tagságom?

Attól a naptól számítva, amikor beléptél, pontosabban amelyik napon feltöltöttünk téged a klub rendszerébe, ketyeg a 3 éves időtartam, ha a tagság folyamatos. Ha te 2018 nyarán léptél be, akkor 2021 nyarán lehet ez esedékes valamikor. 

Amint valaki eléri ezt a múltat a klub rendszerében, onnantól kezdve jelölhetjük, és kérhetjük számára, hogy legyen socio. Ezt nyilván csak akkor tesszük meg, ha valaki kéri. A kérvényt majd a Penya World Federation felé tudjuk benyújtani, akik kiállítanak ehhez egy igazolást arról, hogy már legalább 3 éve Penya tag vagy – aztán folytatódik valahogy a folyamat, de ezt még nekünk is kell majd tapasztalnunk… 🙂 Mindenesetre tájékoztatunk az aktuális kondíciókról, és ha kéred, a klubnál leadjuk a neved, és ők már átveszik ezen a ponton a folyamatot. Azt nem tudjuk még, hogy kérik-e ilyen esetben a személyes megjelenést az OAB irodában, mert egyébként kötelező. Fotót mindenesetre biztosan kérnek így vagy úgy, mert ott már fényképes a tagsági kártya.

Mekkora az a tagdíj összeg, amit vállalni kell Socioként?

Ez változhat évről évre, az tudjuk mondani, hogy 150-200 EUR / év lesz nagyjából az összeg. Idén 185 €.

Mik és mekkorák azok a kedvezmények, amiket így el lehet pluszba érni?

Általánosságban mit jelent a socióvá válás: meccsjegy kedvezményeket, részvételi lehetőséget a klub közösségi életében, és szavazati jogot a választásokon, mint pl. az elnökválasztásokon.

Hogy ezen túl még mit, azt (még) mi sem tudunk pontosan, mert elég tág lehetőségeket tud adni a klub és ezek a lehetőségek folyamatosan változnak is, és nagyban függnek attól, hogy mi a klub érdeke, helyzete. Példák:
– egy soron következő hazai bajnokikra féláron vehetnek a sociok jegyeket
– 2019-ben a BL elődöntőben a Liverpool elleni jegyekre 10% kedvezményt kaptak
– a Granda elleni bajnokira már 9 EUR-tól vehettek jegyeket a sociók. 

Magyarán ez erősen kötődik a piaci kereslethez. Ha nagy a kereslet, kicsi a kedvemény, ha kicsi a kereslet, óriási is lehet a kedvezmény. Ami viszont nem megfizethető kényelem (bár ehhez azért mi is nagyon sokat hozzá tudunk tenni Penya Blaugrana Budapestként), hogy pl. egy BL elődöntőben megvan az elővásárlási joga a socióknak, mielőtt a mindenki más elkezdene harcolni a maradék jegyekért.

Mit ad a klub a pártolói tagság mellé?

Amint socióvá válsz, egy ilyen kis üdvözlő csomagot fogsz kapni (legalábbis 2020-ban ezek vannak-voltak, de ez idényenként változik):

  • Fényképes pártolói tagsági kártya
  • Kis jelvény
  • Üdvözlő levél
  • Személyre szabott oklevél