Az alábbi cikk a Kultúrtapas blogon jelent meg.

“2012-ben az Eurobarca élőben tudósította a Camp Nou-ból a Granada elleni meccset. A találkozó után fennmaradtunk a sajtózónában, hogy megírjuk az összecsapás utáni nyilatkozatokat és értékeléseket. Természetesen kiélveztük a helyzetet, hogy a Camp Nou-ban alkothatunk, és nagyjából hajnali 2-3 óra magasságában kezdtünk csak el szedelőzködni. Nem nagyon akartunk még azonban hazamenni, így lenéztünk a már rég kiürült stadion alsó szintjeire, és egyszerűen a gyepszőnyeg felé vettük az irányt…

Már szinte rá is léptünk volna, amikor a stadion ügyeletese, Francesc Satorra, aki nemrég vonult nyugdíjba, és akit a Mourinho – Vilanova affér hátteréből ismerhetnek a szurkolók, jelezte nekünk, hogy a kijárat nem erre van… Maradandó élmény volt, mellyel végképp megszületett bennünk az elhatározás, hogy hasonló pillanatokhoz akarjuk segíteni a magyar culékat.” – meséli nevetve Baranyai Tamás, az EuroBarça főszerkesztő-helyettese, a Penya Blaugrana Budapest szóvivője az évekkel ezelőtti történetet, ami ma is hajtja őket előre. Előre, Európa legnagyobb FC Barcelona szurkolói penyájának irányába.

De hogyan kezdődött, mikor alakult meg a Penya Blaugrana Budapest és mi volt az alap, amire építettetek?

PBB: A PBB bázisat az Eurobarcára, az oldal közösségére és olvasói rétegére lehet visszavezetni. Maga a hírportál 2003-ban alakult, és a fő misszióját úgy fogalmazhatnánk meg, hogy a szurkolói lélek kiélése mellett egy objektív platformot akart létrehozni, ahol nem csak dicsérni, hanem kritizálni is kell a kedvenceket. Az oldal hangja és stílusa szemmel láthatóan bejött az olvasóknak, nagyon hamar mikroközösségek szerveződtek az oldal fórumán Eurobarca-találkozókkal és közös focikkal. Most ugyan van egy kis generációváltás, a PBB talán átveheti ezt a szerepet az oldaltól, és lehetőséget biztosíthat a magyar culéknak a kapcsolatok ápolására.

Kemény fába vágja ma a fejszéjét az, aki szurkolói klubot, penyát szeretne alapítani? A Penya Blaugrana Budapest nemrég jött létre, de feltételezzük, ez az adminisztrációs procedúrának (is) köszönhető…

PBB: Tágabb értelemben – tudat alatt – már 2003-ban elkezdtünk dolgozni azon, hogy egy közösséget felépítsünk, szűkebb értelemben viszont 2017 elejére tehető annak a gondolatnak a megszületése, hogy el is kellene indítani az adminisztratív folyamatokat. Ennek alapvetően két pillére volt: a klubbal és a magyar hatóságokkal való együttműködés.

Az egyesület meghatározta az elvégzendő feladatokat, mint például taglista összeállítása vagy éppen az egyesület szabályzatának a megírása, míg a hatóságokkal főként a magyar egyesület bejegyzése miatt kellett együtt dolgoznunk. Mindkettő folyamatnak megvoltak a nehézségei és szépségei, majdnem egy évig tartott a hivatalos procedúra, de egy a lényeg: a PBB ma már él és virul, remélhetőleg a tagjaink nagy megelégedésére.

worldpenyes.jpg

Mi lehet a célja az egyesületnek jelenleg és a jövőben?

PBB: Elsődleges célnak a magyar culék összefogását tekintjük – határon innen és határon túl. A nevünk ebből a szempontból sajnos nem szerencsés, de ezt az FC Barcelona írja elő, hogy városokhoz kell kötni a penyákat, így nem volt más választásunk. Ennek ellenére minden magyar culét szeretnénk megszólítani – a lakcím teljesen lényegtelen a számunkra. Sőt, van például katalán tagunk is, aki Magyarországon él immáron hosszú évek óta.

Igazából egy a lényeg: a Barçához fűződő szerelem.

Ennek a szerelemnek a kiélésére szeretnénk lehetőséget biztosítani a jövőben színes programokkal, de a közösség építésen túl legalább ilyen fontos cél, hogy mindenben ki tudjuk szolgálni a tagjainkat, ami FC Barcelonával kapcsolatos.

Mindenki más szintről indul, hiszen van, aki eddig is évente 4-5 alkalommal kiutazott meccsre, más pedig még soha nem vállalkozott egy útra sem, mert egyedül nem mer belevágni. A mi felfogásunkban teljesen mindegy, hogy kinek milyen múltja van, az a lényeg, hogy az egyedi problémáján, kérésén mi tudjunk segíteni. Ebbe beletartozik az is, hogy valakinek elég megvenni egy jegyet egy kiemelt meccsre, másnak viszont olyan programcsomagot ajánljunk a városban és környékén, ami gyerekekkel a saját tapasztalataink alapján a legjobb.

barcelona-szurkolok.jpg

Megint másoknak pedig komplett utazásokat fogunk létrehozni, amiben minden tag részt vehet, de főleg azoknak szól, akiknek arra van szükségük, hogy minden fő lába biztosítva legyen egy utazásnak előre, és ne kelljen aggódni azért, hogy például eltévednek a barcelonai repülőtéren.

Ha valaki szeretne csatlakozni hozzátok, vagy akár csak megismerni Benneteket személyesen, milyen rendezvényeken teheti ezt meg?

PBB: Egy kicsit hátulról indulva: az első eseményeinket mindig egy-egy meccs közös megnézéséhez kötöttünk, de ezen felül igyekeztünk azért megtölteni a rendelkezésre álló időt tartalommal is, hogy a tagjaink megismerhessék egymást, kapcsolatokat építhessenek ki. Ez azért is fontos, hogy akár nélkülünk, önállóan is aktivizálják magukat, és megnézzenek például egy-egy meccset közösen akkor is, ha éppen nincs PBB-rendezvény. Emellett hivatalosan megalakítottuk a PBB focicsapatát is, amivel a legutóbbi szurkolói tornán 3. helyen végeztünk, később pedig szeretnénk akár más Barçás penyákkal is megmérkőzni.

women2.jpg

Ami a közeljövőt illeti, a legfőbb terv a rendszeres barcelonai túra megszervezése egy-egy helyszíni meccsnézéssel. Tisztában vagyunk vele, hogy – kimondva-kimondatlanul – egy szurkolói klub számára ez a csúcs. Minden más szép és jó, de ez az a plusz, amivel mindent vihetünk, és ehhez hozzá tartoznak az idegenbeli BL-mérkőzések is, mert ezekre is fogunk szervezni komplett utazásokat, csak a tagok számára. Ezen felül vannak még egyéb terveink is, amikről úgy gondoljuk, hogy úttörőnek számítanak az egész Penya-mozgalomban, de ezeket egyelőre nem árulnánk el, mert szeretnénk meglepetéseket is szerezni.

Mik azok a problémák, amiket a Penya megpróbál feloldani, miben tudtok úgymond pluszt adni a tagoknak?

PBB: Egyértelműen azzal nyeri a létjogosultságát a szurkolói klubunk, hogy segítünk a tagoknak egyrészt egymással felvenni a kapcsolatot, hogy közösségek szerveződhessenek (nem csak online, hanem a való életben is), másrészt pedig abban igyekszünk támogatást nyújtani, hogy a tagjaink eljussanak egy-egy meccsre. A jegyigényléstől kezdődően a szálláson keresztül a repülőjegyek foglalásáig bezárólag egy átfogó csomagot ajánlunk – van, ahol csak információval, mint például a szállás és a repjegy területén, de a jegyigénylés például teljes mértékben a PBB égisze alatt történik, ami véleményünk szerint óriási segítség a magyar culék számára.

barcelona_szurkolok.jpg

Ami pedig a meccsek látogatását illeti, főként azokat a problémákat orvosoljuk, hogy a jegyek drágák, sőt, hogy egyáltalán lehet-e kapni jegyet. Sokaknak ráadásul ijesztő lehet elutazni egyedül egy meccsre… Persze, mindenre még nincs válaszunk, de azon vagyunk, hogy legyen. Másrészről vannak olyanok, akik nem is terveznek utazást a közeljövőben, de szeretnének itthon egy közösséghez tartozni, együtt lenni sok más Barcelona-szurkolóval, és színvonalas rendezvényeken szórakozni. És büszkék arra is, ha kapnak a klub által kiállított tagsági kártyát.

Ha már említetted a klubot, amely a Barcelona esetében közismerten több is, mint egy klub… Milyen a kapcsolatotok, milyen együtt dolgozni az FC Barcelonával?

PBB: Fogalmazzunk úgy, hogy az FC Barcelona mint gazdasági szervezet még nincsen azon a szinten, amit a futballcsapat képvisel a labdarúgás világában. Nem mondjuk, hogy minden szörnyű, mert ez nem fedné a valóságot. Vannak jól működő struktúrák, a szándék például egyértelműen megvan, hogy foglalkozzanak velünk, de fejlődni mindig lehet, ez is biztos.

Milyen kihívások, nehézségek elé néztek a mindennapok során?

PBB: A legfőbb kihívás egyelőre a kapacitáshiány. Sajnos kevesen vagyunk, és lévén, hogy mindegyikünk mindig a maximumra törekszik, ez sokszor azt jelenti, hogy valamiből le kell csípnünk, mert egész egyszerűen nem vagyunk elegen. Rengeteg ötletünk és tervünk van, de ezzel számos feladat is jár, így egyelőre prioritásokat kell felállítanunk, ez az elsődleges szempont a tervezés és kivitelezés területén.

campnou.jpg

Hány tagotok van egyébként?

PBB: Jelenleg több mint 550 tagot számlálunk, ami – figyelembe véve, hogy a világ legnépesebb Barcelona penyájának 1200 van – egy kiemelkedő szám alig 8-9 hónapos működéssel. A programok sűrűsége és mélysége a meccsnaptártól és a saját kapacitásainktól függnek elsősorban, mert lehet bármilyen jó ötletünk, azért kell hozzá mindig a csapat és annak egy meccse is. Minden tagnak ingyenes minden rendezvény, attól függetlenül, hogy milyen programokkal töltjük fel, és amiben csak lehet, kedvezményeket adunk.

A már említett komplett utazások csak tagok számára lesznek elérhetőek, Barcelonában pedig nem csak a meccsekre kapnak kedvezményeket a tagok, hanem exkluzívan eljuthatnak olyan mérkőzésekre, ahová egyébként mások számára lehetetlen lenne. Kedvezmény jár továbbá a stadion túra programokra, és ingyen jegyek a klub majd’ mindegyik szakosztályának hazai meccseire.

women1.jpg

A beszélgetésünk végéhez közeledve is tisztán látszik, motivációból nincs hiány nálatok…

PBB: (Nevet) Nincs-nincs! Nagyon jó érzés egy ország Barcelona-szurkolóit kiszolgálni, örömet szerezni nekik, olyan előnyöket nyújtani, amivel tudod, hogy életre szóló élményekhez járulsz hozzá. Szerencsére nincs hiány a tagok pozitív visszajelzéseiben sem, ami óriási lökés a további munkához. És ebben a munkában az a legnagyszerűbb, hogy mindig lehet jobban csinálni, soha nincs készen, vagyis garantált, hogy mindig szembe fogjuk találni magunkat új kihívásokkal.